56 yıllık tecrübe! Boytorun Sizler İle

Yol Boyası Uygularken veya Uygulatırken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kural

1.Teknik verileri inceleyin.

Kendiniz uygulasanız bile veya başka bir firmada uygulatıyor olsanız bile, yol boyası uygulamasında temel olarak ürünün teknik verilerinde belirtilen bilgilere uyun. Başka bir ürün veya farklı bir tür ürünü (örneğin selülozik tiner yerine sentetik tiner) boya içine karıştırmayın. Bu tür bir uygulama, boyanın ömrü, kalitesi ve niteliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Karışım oranlarını azaltarak veya arttırarak tasarruf etmeye çalışırken, boya hızla aşınabilir.

2.Uygulanacak yüzeyin kuru, temiz ve sağlam olmasına dikkat edin.

Bu, 10 kuralımız arasında mutlaka dikkate almanız gereken temel bir kuraldır. Birçok yapı kimyasalı uygularken yapılan en büyük hata, alt yüzeye gereken önemin verilmemesidir. Dişçiye gittiğinizde ağrıyan dişinize dolgu yapıldığında, dişçiniz sorunlu bölgeye ilaç uygulamadan dolgu yaparsa yaşayacağınız ağrıyı düşünün. Tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz ki alt yüzeye verilen önem ne kadar fazla olursa, üstte kullanacağınız yol boyası da o kadar dayanıklı olur. Kurumuş, temiz ve sağlam yüzey olmadan boya uygulaması yapmayın. Eğer bunu sağlayamıyorsanız önce alt zeminde gerekli çalışmaları yapın ve ardından çizgi uygulamasına geçin.

3.Doğru kalınlığı kullanın.

Boyanın teknik verilerinde belirtilen kalınlıkta uygulama yapın. Çok ince bir tabaka uyguladığınızda boya hızla aşınır. Aşırı kalın bir tabaka uyguladığınızda ise çatlaklar oluşabilir. İdeal kalınlıkta uygulanan boya, istediğiniz kalite ve dayanıklılığa sahip olur. Boya üzerine yapılan cam küreciği uygulaması, boya kalınlığı ve kalitesiyle ilgisi olmayan ayrı bir konudur.

4.Eski boyayı çıkarın

Eğer eski boya yerinden çıkarsa, üzerine uygulayacağınız boya da çıkar. Eski boyayı mekanik bir yöntemle, yani zımparalayarak çıkarabilirsiniz. Ayrıca boya sökücüleri kullanabilir ya da önceden boyayı şaloma ile yumuşatarak çıkarabilirsiniz. Çoğu boya, 80 derecenin üzerine çıktığında yumuşar ve zemindeki tutunma gücü azalır. Sonrasında spatula kullanarak kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

5.Aynı tür boya kullanın

Kimyasal olarak yol boyası çeşitleri sınırlıdır. Eğer boyayı uygulayacağınız alan için uygun bir boya kullanmışsanız, boyayı değiştirmeyin. Diğer boyalar daha kaliteli olsa bile o şartlara uygun olmayabilir. Eğer eski boyayı herhangi bir sebeple çıkaramıyorsanız ve dayanıklılığına güveniyorsanız, aynı ürünü veya hatta aynı markanın ürününü kullanın. Farklı kimyasallar içeren bir ürün kullanmanız durumunda, yeni boya eski boya ile uyumsuz olabilir ve yapışmayabilir.

6.Doğru planlama yapın

Yol çizgisi çizmek için neden yapmaktasınız? Sadece görsellik mi, yoksa yaya ve araçların güvenli bir şekilde şerit içinden geçmesini sağlayarak güvenli bir trafik ortamı mı yaratmak istiyorsunuz? Eğer yol çizgisi çizdiriyor ve araçlarınızın tekerlekleri üzerinde kayma yapmasını, eşyaların veya paletlerin çizgiler üzerinde sürtmesini istiyorsanız, bu koşullarınızı düzeltmeden dayanıklı çizgiler beklemeyin. Eğer bu koşullarınız değiştirilemezse, gereksiz yere çizgi çizdirmemenizi öneririz.

7.Kuruma süresi ile tam mukavemet arasındaki farkı bilin

Bir boya, çok kısa bir sürede kurusa bile tam mukavemet için 7 gün beklemeniz gerekebilir. 7 günlük bekleme süresi, tam mukavemetli kuruma süresidir. Eğer boyanın tam mukavemetli kuruma süresini bekleyecek kadar alanı trafiğe kapatabilme şansınız yoksa, ya boyadan vazgeçin ya da bu koşulu sağlayacak bir zamanda boyayı uygulayın.

8.Hangi Yüzeylerde?

Her zemin yüzeyinde aynı uygulamayı yapmak doğru değildir. Yol boyalarının çoğu, özellikle asfalt yüzeyler için üretilmiştir. Asfaltın pütürlü yapısı, boyanın yüzeye sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar. Beton yüzeylerde ise eğer boyanın astarı mevcutsa önce astar uygulayıp ardından boya yapmanız gerekmektedir. Eğer astar yoksa, boyayı inceltici ile daha fazla inceltip ilk kat olarak astar işlevi görecek şekilde sürün. Daha sonra, üretici firmanın önerdiği miktarda boya uygulayın. Yüzey sertleştiricili beton yüzeylerde boyalar genellikle 3 ay dayanır. Boyanın altındaki zemini mekanik veya kimyasal yöntemlerle (örneğin Boydur FA gibi ürünler) pürüzlendirin. Ardından pürüzlü zemine astar uygulaması yapın ve son olarak boya katını uygulayın.

Seramik yüzeylerde, boya parlak seramik üzerinde iyi tutunmaz. Mat seramiklerde tutunma sağlanabilir, ancak garanti verilemez. Seramik yüzeylere tercihen boya uygulaması yapmamalısınız. Bunun yerine, seramik düzeninize uygunsa, çizgi efekti oluşturmak için alt seramikleri şerit şeklinde çıkarıp farklı renkte seramiklerle çizgi efekti verebilirsiniz.

9.Güvenliğe Önem Verin

Alanı planlarken, yaya ve araç trafiğinin güvenliği öncelikli olmalıdır. Görsellik, yol çizgilerinde ikinci planda olmalıdır, çünkü asıl amaç, sürücülerin ve yayaların güvenliğini sağlamaktır. Şablon çalışmalarında, hem araç sürücüsü gözüyle hem de yaya olarak çizimin güvenliği kontrol edilmelidir. Yollarda gördüğünüz sayı ve rakamlar, sürücülerin rahatlıkla görebilmesi için uzun tutulur. Yaya olarak bakıldığında bazen belirsiz görünebilir, ancak ülkemizde dünya standartlarına uygun kara yolları çizim şablonları bulunmaktadır. Projelerinizde bu standartlara dikkat etmek önemlidir. Gerekirse, normal hızda bir araçla alandan geçerek kontrol edin. Unutmayın, yürüme hızında görülenlerle araç hızında görülenler arasında farklılıklar vardır ve acil durumlarda durma mesafeleri değişiklik gösterir.

Uygulama sırasında gözlük ve eldiven kullanmak son derece önemlidir. Alan içerisinde uygulama yaparken kesinlikle sigara içmeyin ve yangına sebep olabilecek elektrik, kaynak gibi işlemler yapmayın. Alan, boya uygulandıktan ve tamamen mukavemet kazandıktan sonra trafiğe kesinlikle açılmamalıdır. Trafiği önceden iyi planlayın ve önlemlerinizi alın.

10.Garanti

Eğer bir uygulamacıyla çalışıyorsanız, uygulamacı size sadece uygulama garantisi verebilir. Boya firması garanti veremez, zira alanı görmediği için sorunlar ortaya çıktığında geçerli olmaz. Bu nedenle, boya firmasından ayrı ve yazılı olarak, ayrıca uygulama firmasından da ayrı ve yazılı olarak garanti talep edin. Garanti belgesiyle birlikte bakım kılavuzunu ve garanti kapsamı dışında kalan şartları öğrenmek için yazılı olarak talepte bulunun.

Yapı ve Yollarınızda, Zaman ve Para Kazandıran Çözümler!

İletişim
WhatsApp Danışma
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?